Welkom bij Huizen van Aankomst

Lees de verhalen over de 350.000 personen die tussen 1945 en 1968 aankwamen in Nederland vanuit de voormalige kolonie Nederlands-Indië

Bekijk het evenement terug

Huizen van Aankomst

In het teken van ‘75 Jaar Vrijheid’ lanceerde het Indisch Herinneringscentrum in 2020 het programma Huizen van Aankomst. Dit programma staat geheel in het teken van de 350.000 personen die de voormalige kolonie Nederlands-Indië tussen 1945-1968 verlieten en naar Nederland kwamen. Huizen van Aankomst was onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020.

Op 12 december 2020 vonden er diverse livestreams en online theatervoorstellingen plaats die u hier kunt terugkijken

Speciaal voor het project werd de bundel ’75 Huizen van Aankomst’ gepubliceerd. Oud-bewoners delen hun persoonlijke ervaringen over hun verblijf in de huizen, pensions en woonoorden waarin zij destijds zijn opgevangen. Dit levert een verscheidenheid aan mooie, verdrietige en vooral bijzondere verhalen.

5 5 5 8 5 0 10 6 8 8 7 8

Klik op de interactieve kaart om de locaties per provincie te bekijken.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meldt u dan gratis voor onze nieuwsbrief aan

The form contains errors

Deel uw familieverhaal met ons

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op

The form contains errors

Veelgestelde vragen

 

Ja, in de speciale bundel '75 Huizen van Aankomst' zijn fiets- en wandelroutes opgenomen per regio. Helaas bestaan veel pensions, barakken en hotels niet meer. Maar u kunt de verhalen en herinneringen lezen op deze website. 

Via de interactieve kaart en de pagina met landelijke locaties vindt u video’s, interviews, en podcasts. Daarnaast is de speciale bundel '75 Huizen van Aankomst' uitgebracht. Zolang de voorraad strekt is deze bundel af te halen in Museum Sophiahof. 

Graag! Wilt u uw verhaal delen over een plek van aankomst? Vul dan uw gegevens in via het formulier op de homepage.

Hoewel '75 Huizen van Aankomst' inmiddels is gesloten, is het Indisch Herinneringscentrum altijd op zoek naar informatie over de aankomst in Nederland voor vervolgprojecten. Uw verhaal is dus altijd welkom.