Welkom bij het ontmoetingsprogramma
Huizen van Aankomst

Bekijk op 12 december het online programma!

Naar livestreams

Huizen van Aankomst

In het teken van ‘75 Jaar Vrijheid’ lanceert het Indisch Herinneringscentrum dit jaar het programma Huizen van Aankomst. Dit programma staat geheel in het teken van de 350.000 personen die de voormalige kolonie Nederlands-Indië tussen 1945-1968 verlieten en naar Nederland kwamen. Huizen van Aankomst is onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020.

Op 12 december vinden er twee livestreams plaats van speciale programma's in Beeld en Geluid Den Haag en Forum Groningen. Verder verschijnen er nieuwe podcasts en een bijzondere videoproductie van een theatervoorstelling.

Speciaal voor het project wordt de bundel ’75 Huizen van Aankomst’ gepubliceerd. Oud-bewoners delen hun persoonlijke ervaringen over hun verblijf in de huizen, pensions en woonoorden waarin zij destijds zijn opgevangen. Dit levert een verscheidenheid aan mooie, verdrietige en vooral bijzondere verhalen.

5 5 5 8 5 0 10 6 8 8 7 8

Klik op de interactieve kaart om de locaties per provincie te bekijken.

13:30 uur Livestream bij Beeld en Geluid Den Haag Het programma bevat een korte opening door Yvonne van Genugten en onder andere oude ‘aankomst’ beelden uit het archief van Beeld en Geluid, het Haagse aankomst verhaal van schrijfster Yvonne Keuls, het Dordrechtse verhaal achter Hotel Oranje, een optreden van theatermaakster Valentina Toth en Koen Verheijen.

15:30 uur Livestream in het Forum in Groningen
Het programma wordt gepresenteerd door Wim Manuhutu en laat verhalen en perspectieven aan bod komen van verschillende ervaringsdeskundigen. Zo spreekt Wim met tweede en derde generatie Molukkers, met iemand uit de kleine Toegoenese gemeenschap, met ex-Nieuw-Guinea gangers, en zien we een video waarin een Indische familie voor het eerst teruggaat naar het contractpension waar ze ooit werden opgevangen.

Bundel, podcasts en video's
Naast de liveprogramma’s is er ook een online voorstelling in theater de Spiegel in Zwolle te zien, met onder andere een voorstelling van toneelgroep de OerSprong en muziek van Indo-band Because. In Helmond wordt een radio-uitzending gemaakt, geheel in het teken van de aankomst van Indische en Molukse mensen in Brabant en Limburg, met muziek als leidend thema.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meldt u dan gratis voor onze nieuwsbrief aan

The form contains errors

Deel uw familieverhaal met ons

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op

The form contains errors

Veelgestelde vragen

 

Ja, in de speciale bundel '75 Huizen van Aankomst' zijn fiets- en wandelroutes opgenomen per regio. Helaas bestaan veel pensions, barakken en hotels niet meer. Maar u kunt de verhalen en herinneringen lezen op deze website. 

Via de interactieve kaart en de pagina met landelijke locaties vindt u video’s, interviews, en podcasts. Daarnaast is de speciale bundel '75 Huizen van Aankomst' uitgebracht. Zolang de voorraad strekt is deze bundel af te halen in Museum Sophiahof. 

Graag! Wilt u uw verhaal delen over een plek van aankomst? Vul dan uw gegevens in via het formulier op de homepage.

Hoewel '75 Huizen van Aankomst' inmiddels is gesloten, is het Indisch Herinneringscentrum altijd op zoek naar informatie over de aankomst in Nederland voor vervolgprojecten. Uw verhaal is dus altijd welkom.