Podcast

Podcasts

Muziek verbindt, literatuur vertelt, kunst vertaalt

Voor het speciale programma van Huizen van Aankomst op 12 december gaan we naar Helmond. In deze stad wonen nog veel mensen van Indische en Molukse afkomst. Nadat ze een paar maanden of een paar jaren in Barakken, kampen, pensions, of hotels hebben gewoond, kregen ze een huis toegewezen, meestal werd dat gekoppeld aan een baan van de vader of de man des huizes. Velen van hen kregen een baan in de textielfabriek Vlisco. De fabriek is gesitueerd tegenover de Cacaofabriek, waar de studio van DitisHelmond (een nieuwe naam van Omroep Helmond) is. 

Er zijn drie podcasts gemaakt, samengesteld uit vier afleveringen van het programma Surabaya Calling en Indische Boeken van host Inge Dümpel. Alle drie de podcasts zijn gemaakt geheel in het teken van de aankomst van Indische en Molukse mensen in Brabant en Limburg, met muziek als leidend thema.

Deel 1: Muziek als uitlaatklep

Bijna iedereen die in de omgeving Eindhoven, Best en Helmond woont kent Joyce Radesey.  Jarenlang zet ze zich in voor de voortgang van de culturele evenementen voor de Indische en Molukse gemeenschap in Eindhoven. Muziek speelt een grote rol in haar leven. In deze podcast praat ze over haar ontdekkingen in de wereld rondom muziek, van danslessen tot gamelanmuziek. Antonia Fautngilyanan is geboren in Kamp Donzel in de buurt van Oss. Toen ze drie jaar oud was verhuisde ze naar de Molukse wijk in Helmond. In deze podcast vertelt ze over de sterke invloed van haar ouders met betrekking tot het leren van een taal door muziek te luisteren en liedjes te zingen.

Deel 2: Muziek als integratiemiddel

Alex de Fretes, geboren in Kamp Vught, vertelt over allerlei muziekgenres die gespeeld werden in Kamp Vught en in Helmond, de stad waar hij sinds 1965 opgroeide. Dat muziek een grote rol speelt in het integratieproces weet hij heel goed. Hij vindt dat niet alleen de taal die gesproken wordt in het liedje belangrijk is, maar ook met wie je muziek maakt. “Muziek verbindt”, aldus Alex. Ellen Smith is geboren in Gemert. Dit dorp heeft een speciaal verhaal met betrekking tot muziek als integratiemiddel. In dit deel van de podcast praat Ellen over haar dorp van aankomst en de bijzondere muziekverschijnselen die uit dat dorp komen.

Deel 3: De sporen van het verleden en Literaturen over de periode van aankomst

Vivian Heyms en Silvan Vasilda zijn twee enthousiaste jonge mensen, die al een jaar bezig zijn met een mooi initiatief. Vivian heeft op de kunstacademie Sint Joost gezeten, waar ze de opleiding beeldend vormgever volgde. Silvan is werkzaam als vormgever en als professioneel sport atleet (tricking). Ze vertellen over het project Wie Zijn Wij? Sporen van koloniaal verleden in Brabant’ en de vragen die ze graag willen stellen aan de oudere generatie, niet alleen maar over de periode van aankomst, maar ook over het koloniale verleden in zijn geheel. 

Verder in dit deel van de podcast praten we met Rob de Haas, schrijver van het boek Enkele Reis Indië-Gemert. Hoe kwam dat, dat een gemeente in Brabant 120 Indische gezinnen met open armen verwelkomde? En hoe ging de interactie en integratie tussen de nieuwkomers en de lokale inwoners? Onze regioproducent zuid, Yulia Irma Pattopang, kwam in dit deel van het programma ook eventjes te woord. In dit deel vertelt ze kort over de doelstelling van het project en over de bundel van ‘75 Huizen van Aankomst’