Drenthe

Huizen in Drenthe

Kamp Ten Arlo werd in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers als onderdeel van een radarstation. In de periode van 1959 tot circa 1963 zaten er ongeveer 120 mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Dit waren ex-KNIL militairen met hun families uit het voormalig Nederland Nieuw-Guinea. Ze woonden hier met ongeveer 30 families in 14 barakken en mevr. Koning was in die periode beheerder van het kamp. Na 1963 vertrokken ze uit het kamp om naar verschillende plaatsen in Nederland te gaan. 

Lees meer

Kamp De Fledders is halverwege de jaren dertig gebouwd in het kader van werkverschaffing voor de ontginning van woeste grond. Tot en met de jaren vijftig was het de verblijfplaats voor verschillende groepen mensen, waaronder werklozen, joodse vluchtelingen uit Duitsland, joodse dwangarbeiders, vrouwen met kinderen, collaborateurs en als woonoord 'De Fledders Molukkers'. Rond 1959 of 1960 is het kamp afgebroken. Bijzondere aan dit kamp is dat hier vrijgezelle Molukse mannen (boedjangs) werden opgevangen. In totaal zaten hier 300 vrijgezelle mannen. 

Lees meer

'De Pieterberg' werd begin jaren ‘40 gebouwd als huisvesting voor de Nederlandse Arbeidersdienst. Later werd het een gevangenenkamp, een badhuis, en uiteindelijk in de jaren ‘50 een woonoord voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Van 1950 tot 1962 diende De Pieterberg als woonoord voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. 

Lees meer

Vanaf maart 1949 tot september 1949 was kamp Westerbork een militair kamp. Voor de ‘politionele acties’ waren militaire kampementen nodig. Westerbork werd gebruikt als opvangplek voor militairen die naar Nederlands-Indië vertrokken en hier een spoedopleiding kregen of juist terugkwamen vanuit Nederlands-Indië. Op 4 juli 1950 arriveerden de eerste repatrianten uit Indonesië in het kamp dat vanaf nu Schattenberg werd genoemd. 

Lees meer

Met 171 woningen is de Molukse wijk in Assen de grootste van Nederland. Officieel bestaat de wijk uit drie wijken naast elkaar, aangezien de bewoners in fasen naar de wijk verhuisden. ‘Wijk 1’ is de grootste, waar gezinnen afkomstig waren uit kamp Schattenberg (voormalig kamp Westerbork). In ‘wijk 2’ en ‘wijk 3’ wonen een tiental aantal gezinnen die later vanuit Schattenberg naar Assen zijn verhuisd.

Lees meer