Bron: Moluks Historisch Museum Den Haag, fotocollectie MHM/collectie W.J. Solissa
Kamp De Fledders is halverwege de jaren dertig gebouwd in het kader van werkverschaffing voor de ontginning van woeste grond. Tot en met de jaren vijftig was het de verblijfplaats voor verschillende groepen mensen, waaronder werklozen, joodse vluchtelingen uit Duitsland, joodse dwangarbeiders, vrouwen met kinderen, collaborateurs en als woonoord 'De Fledders Molukkers'. Rond 1959 of 1960 is het kamp afgebroken. Bijzondere aan dit kamp is dat hier vrijgezelle Molukse mannen (boedjangs) werden opgevangen. In totaal zaten hier 300 vrijgezelle mannen.
Julius Huliselan werkte als politieagent bij de Politie Inlichtingen Dienst (PID). In maart 1951 is Huliselan als verstekeling op het troepentransportschip ‘Kota Inten’ van de Rotterdamsche Lloyd naar Nederland gekomen. Dit was het eerste schip dat met Molukkers dat in Nederland arriveerde.
Na zijn aankomst in de haven van Rotterdam werd hij in kamp Amersfoort lichamelijk onderzocht. Omdat Julius vrijgezel was werd hij geplaatst in het vrijgezellen kamp ‘De Fledders’. Huliselan en de andere vrijgezelle mannen werden met de bus naar Norg gebracht. Ze kwamen laat in de avond aan en op een smal landweggetje stond de bus uiteindelijk stil. Dit kwam omdat de weg ernaartoe vol zat met gaten en kuilen waardoor de buschauffeur niet meer verder durfde te rijden. De mannen werd toen gevraagd de rest van de afstand te voet in het donker af te leggen. De afstand was nog wel een paar kilometer. Dit was al een chaos voor de mannen die weinig bagage bij zich hadden, laat staan voor de mannen die veel bagage hadden. Het kamp zou niet lang in gebruik blijven en werd opgeheven in 1952. De 300 vrijgezelle mannen werden naar woonoord Schattenberg.
In 1952 verhuisde Julius met een groep oude collega’s van het PID naar het Ridderkerkse Slikkerveer om aan het werk te gaan bij Smit Elektro. Zij werden toen gehuisvest in een bedrijfsloods op het fabrieksterrein. Hier had Huliselan leiding over een groep van 12 personen. Het was Huliselan die in Den Haag verzoek deed of de groep naar het nieuwe kamp in Capelle aan den IJssel mocht verhuizen. Dit gebeurde via de Badan Persatuan, de eenheidspartij van de Molukkers in Nederland.
Eind februari 1958 verhuisden de eerste Molukkers naar Capelle aan den IJssel in het woonoord ‘IJsseloord’. Huliselan kwam in die jaren in Rotterdam bij Nederlandse mensen thuis en ontmoette daar één van de dochters die in de verpleging werkte. Ze zouden op 30 oktober 1958 trouwen in het Capelse gemeentehuis aan de dorpsstraat. Hierna betrok het paar een nieuwe woning in ‘IJsseloord’. In 1972 verhuisde het gezin naar een woning in de Tualstraat, in de toen nieuwe Molukse wijk.
De grote woningproblematiek van de jaren zeventig en tachtig in de Molukse wijk Oostgaarde in Capelle monde uit in acties van de Molukse huurders. Huliselan was toen voorzitter van de wijkraad en had de zware taak de boze Molukkers in bedwang te houden. Een actie van de Mobiele Eenheid leidde tot een gewelddadige confrontatie. De actie leidde tot een golf van arrestaties. Het conflict werd uiteindelijk opgelost mede dankzij de inzet van de heer Huliselan die meer dan vijftig jaar pal achter zijn bangsa stond, zijn gemeenschap.
Bronnen: https://molukserfgoed.com/2019/08/11/kamp-de-fledders-voorbij-de-verte/
Janny van Berkel ontmoet Julius Huliselan', Janny van Berkel-Ottenspeer, Wim van den Bremen en Paul Weyling, Historische Vereniging Cappelle a/d IJssel Nieuwsbrief jg. 21, nr. 1, 2007.