Geschreven door Kees van Boven
De Koerberg bestond in het jaar 1950 uit twaalf huisjes van aankomst. Op 4 oktober 1950 kwamen de eerste 40 van de in totaal 85 KNIL-mensen aan om tijdelijk in deze huisjes te gaan wonen, sommigen voor een paar maanden en anderen voor bijna 2 jaar. Het opvangcentrum is hier tot eind maart 1953 geweest en in deze periode zijn er nog 6 bungalows bijgekomen. De maaltijden werden gezamenlijk in het mooie hoofdgebouw genuttigd of door sommigen opgehaald om in de huisjes, waar zij met 4 tot 8 personen in woonden, opgegeten te worden. Op het grote terrein bevond zich ook een zandafgraving met de Kuil waar zich een openluchttheater bevond. Hier werden ochtendgymnastiek, volksdansen, sport-en speloefeningen etc. voor jong en oud gehouden.
Glenn Blaney Davidson zijn ouders kwamen op 6 oktober 1950 op de Koerberg aan. Op donderdag 22 oktober 2020 ontmoeten we Glenn bij de Koerberg, het was mooi en emotioneel om hem op de Koerberg te kunnen verwelkomen. Glenn had het fotoalbum van zijn ouders meegenomen met mooie plaatjes en zijn verhalen daarbij: over de grote broer die 7 jaar ouder was, die hij nooit gezien heeft, ver weg bij oma woonde, daar naar school ging, studeerde en daar op 22 jarige leeftijd en een infectieziekte is overleden en zijn foto op de schoorsteen boven de kolenkachel ontroerde hem zeer. Zijn vader William (toen 24 jaar) die heel veel heimwee had en speciaal een dure radio had gekocht om het nieuws vanuit Indonesië te kunnen blijven volgen.
Zijn moeder (toen 30 jaar) aan de naaimachine op een rotan stoeltje en gek doen op de fiets met het KL-uniform van William. We waren in de Kuil, bij het hoofdgebouw, de plek waar vroeger de bungalows stonden en Glenns ouders woonden. “Het was mooi vandaag op de plek te zijn waar mijn ouders hun eerste 2 jaar in Nederland hebben gewoond. Het doet me tevens goed te vernemen dat ze door de beide families Reitsma warm zijn ontvangen. Getuige de vrolijke foto’s”. Glenn vertelde ook dat met de familie Morpey die ook op 6 oktober 1950 op de Koerberg kwamen wonen en daarna eveneens naar Ede zijn vertrokken een soort van familieband is opgebouwd.