In het centrum van Eygelshoven bevond zich Pension De Jongen. Waar het pand tegenwoordig voor dient is onbekend. “Ik ben er in de zomer van 2018 met mijn man naartoe gereden. De familie De Jongen is nog altijd bekend in het dorp/stad. Er was bijvoorbeeld een slagerij De Jongen en een café-restaurant. Vooral de ouderen in het ouderenhuis wisten nog verhalen over die tijd te vertellen.” (Evy Boer de Wit)
De familie de Wit heeft een bijzondere geschiedenis. Vader Theodorus Johannes de Wit was een KNIL militair, die door de Japanners werd opgepakt en als krijgsgevangene in Thailand gevangen werd gezet om de Birma-Siam-Spoorlijn aan te leggen. Dochter Evy Boer de Wit vertelt de geschiedenis van haar familie en de bijzondere ontmoeting van zijn ouders. Evy Boer de Wit kwam met het schip Maloya op 28 dec 1950 in Nederland aan. “Pappie vertelde dat hij, ondanks de kou, van de reis genoot. Mammie zat al die tijd in haar hut omdat ze zeeziek was”.
De familie verbleef van 15 februari 1951 tot 14 november 1951 in pension De Jongen. Ze kregen maar één kamer voor met zijn zevenen. De kamer was klein en het was behelpen. Uit de verhalen die haar ouders vertelden, zat beneden een Café. “Daar maakten ze voor het eerst kennis met het Limburgse Carnaval in februari. Mammie vertelde mij dat ze veel steun had aan de Pastoor in die tijd. Hij kreeg het voor elkaar om de Bijbel te laten vertalen in het Thais! Een prachtig boekwerk wat nu in het bezit is van haar eerste kleinzoon. Dit huis van aankomst geeft me een gevoel van verdriet. Verdriet dat ik voel voor mijn ouders, dat ze weg moesten en hier terecht kwamen.”