Pension Oldenhove - Holten

Geschreven door Andy Portier

Het verhaal van Jack Portier

Na de Bersiap werd het meer en meer duidelijk dat dit veranderende Indië geen toekomst meer bood voor Indische Nederlanders zoals de familie Portier. En dus besloten zij om het zo geliefde Indië achter zich te laten en richting Nederland te vertrekken, in de hoop op een betere maar vooral geweldloze toekomst. Op 01 juni 1956 vertrok het gezin van Jack Portier met de MS Johan van Oldebarnevelt naar Nederland. De reis was duur; éénduizendnegentig gulden kostte een ticket. Jack had in de loop der jaren voldoende kunnen sparen om de reis te bekostigen en heeft alle negen tickets betaald. Het was een plezierige reis. De stemming was goed. Vóór vertrek werd men verzocht om een voorkeursbestemming op te geven. Jack had Amsterdam als voorkeursbestemming opgegeven. Het werd helaas geen Amsterdam. In plaats daarvan kregen zij bestemming Holten medegedeeld. Holten, waar ligt dat? 

Na een busrit van tweeënhalf uur kwamen ze aan in Holten. Pension Oldenhove zou voorlopig hun thuis zijn. Een nieuwe levensfase; na zesentwintig jaar Indië zou men hier de draad weer moeten oppakken. Specifieke verwachtingen had Jack niet, maar dat het heel. Pension Oldenhove was an sich geen onaardige plek om te verblijven, echter de manier waarop de pensiongasten behandeld werden deed Jack soms denken aan de kamptijd. Door de pensionleiding waren namelijk allerlei regels opgesteld. Alsof de gasten een ongedisciplineerd stel onverlaten waren! Dit voelde niet goed. 

Pension Oldenhove

Pension Oldenhove bestond uit een hoofdgebouw met daaromheen een aantal bungalows. Ook daar verbleven gasten. Het gezin Portier sliep in het hoofdgebouw, op de zolderkamer. De pensionhoudster woonde echter ook in het hoofdgebouw. Zij hanteerde de regel dat al om tien uur ’s avonds de voordeur van het hoofdgebouw op slot ging. Als Jack dan bij één van de bungalows was geweest bij bekenden en pas na tienen terugkwam, dan was de deur al op slot. Er was geen andere mogelijkheid dan aanbellen..

Het eten was ook flink wennen. Jack was vanuit Indië zo’n enorme verscheidenheid gewend aan fruit, vlees en groente. Verwend is misschien een betere term. Wat een schril contrast was het met wat ze hier voorgeschoteld kregen. Iedere dag leek hetzelfde op bord te liggen; aardappels, vlees, groente; er was nauwelijks variatie. Het smaakte ook nog allemaal hetzelfde. Het mooiste komt nog: als er een aardappel overbleef en retour ging naar de keuken, dan werd geregistreerd van wie deze aardappel was en kreeg de betreffende tafel de volgende dag één aardappel minder! Dat was niet hun bedoeling; de ene dag had je gewoon een keer minder trek en dan bleef er wel eens iets over. 

Het gezin Portier verhuisde naar de gemeente Deventer. Jack heeft uiteindelijk zijn draai gevonden in Deventer. Hij kreeg verkering, ging trouwen en stichtte een gezin. In 2016 werd Jack ernstig ziek en maakte hij zich druk over ‘het afmaken van zijn levensverhaal, zijn memoires’. Samen met zijn zoon Andy heeft hij zijn memoires voltooid en in boekvorm uitgegeven.