Kasteel Geerestein - Woudenberg

Op de foto: Antoinette Frans-Blom

Een kasteel als 'huis'

Tochtige barakken en slecht onderhouden pensions: veel mensen die uit het tropische Nederlands-Indië naar Nederland kwamen hadden het niet echt getroffen. Enkelen daarentegen konden hun ogen bij aankomst nauwelijks geloven. Een voorbeeld van zo’n ‘Huis van Aankomst’ is kasteel Geerestein in Woudenberg. Het landgoed had ooit toebehoord aan de adellijke familie van Zuylen van Nijeveld. In de jaren vijftig was de familie Hooft de eigenaar en zij verhuurden het onroerend goed aan de gemeente Woudenberg die er een pension van maakte.

De dikke muren boden redelijke bescherming tegen de Hollandse kou maar ook hier werd, net als in zo veel pensions en woonoorden, iedere meter benut. In elke kamer woonde een gezin met vaak meerdere kinderen. In het pension woonden zeven grote families. Voor de ouders die vaak op stand in Indië hadden geleefd, was er dus weinig comfort.

De familie Verweij baatte Geerestein uit. Zij zorgden ervoor dat alles schoon was en dat er werd gekookt. Vijf dagen ‘hollands’ eten, twee keer in de week Nasi. Het was nauwelijks te doen voor hen dus werd er wat bij gekookt op kolenkachels in de kamers. Al met al ervaren de meeste bewoners hun verblijf in Geerestein als positief. Het voelde als ‘een groot Indisch dorp’ waar de kinderen buiten speelden, er meestal gezamenlijk gegeten werd en waar er in de hal feesten werden gehouden.

Bekijk het NOS fragment van Ciska en Roos

Bekijk het fragment op de NOS waarbij Ciska en Roos langsgaan bij kasteel Geerestein, waar zij na aankomst in Nederland jarenlang onderdak hebben gekregen: