Villa Nieuw Rijksdorp - Wassenaar

Bron verhaal: 'De Rijksdorpen' door. E.M.Ch.M. Paul de Kievit en Robert van Lit

Over Villa Nieuw Rijksdorp

Villa Nieuw Rijksdorp werd gebouwd in 1895 door Graaf van Limburg van Stirum. Na de oorlog werd Nieuw Rijksdorp tijdelijk gebruikt als hotel, restaurant en even als bejaardentehuis. Vanaf het voorjaar van 1950 fungeerde het huis als contractpension voor gerepatrieerden.  

De leiding was in handen van J.F. de Visser, die later zou worden opgevolgd door zijn zoon H.S. de Visser. Villa Nieuw Rijksdorp was vanaf toen een huis voor gezinnen die vanuit Indonesië op zoek waren naar een nieuw begin in Nederland. In februari 1955 bewoonden maar liefst 101 mannen, vrouwen en kinderen het huis die tezamen 26 gezinnen vormden en verdeeld waren over 32 kamers. 

Op dit moment staat er op dezelfde locatie een appartementencomplex met de naam Nieuw Rijksdorp. Je wordt op de locatie geconfronteerd met de geschiedenis door de twee monumentale pilaren die ooit het toegangshek tot Huize Nieuw Rijksdorp sierden. 

Een journalist beschrijft het reilen en zeilen van de bewoners in de Nieuwe Haagsche Courant (19 februari 1955): "Om kwart voor zes in de ochtend begint het huis te leven. De eerste ontbijten worden dan door de keuken afgeleverd naar de eetzaal, die op de begane grond ligt en waar iedereen met iedereen eet. Beneden staan op deze middag de bestekken voor het ontbijt met de klontjes boter en de basterdsuiker al klaar. Daar voegt de chef-kok morgen nog havermoutpap en bruinbrood aan toe. De middag is, die des avonds, als alle schoolkinderen thuisgekomen zijn, staat aangericht, bevat slechts éénmaal per week Indisch eten om de immigranten te laten wennen aan de Hollandse pot. Beneden in de keuken staan de bestekken voor alle families met briefjes, die de bestemming aangeven: Lans, Bol Smith, Spreeuw, De Stolk...allemaal goede Nederlandse namen van Nederlandse mensen, die zich weer thuis moeten gaan voelen."